طرح توجیهی تولید 300000لیتر الكل ازخرماظرفیت اسید سیتریک 60000 لیتر تفاله خرما 300 تن
بسمه تعالی وزارت تعاون معاونت طرح وبرنامه دفتر امور اقتصادی وتسهیلات بانكی طرح توجیهی تولید الكل ازخرما 300 لیتر / ظرفیت الكل 000 60 لیتر / اسیدسیتریك 000 تفاله خرما 300 تن تهیه شده در سال 1385 1 خلاصه طرح : موضوع طرح : تولید الكل از خرما نوع تولیدات وظرفیت : 300 تن الكل 60 تن اسید سیتریك 600 تن شیره خرما و 300 تعداد شاغلین : 28 مشخصات سرمایه گذاری طرح (ارقام به میلیون ریال) سرمایه گذاری كل طرح : 7820 سرمایه گذاری ثابت : 6600 سرمایه در گردش : 850 در آمد سالیانه: 9450 سود ویژه : 2174 دوره بازگشت سرمایه : 37 ماه % نرخ باز دهی سرمایه : 33 2 مقدمه : خرما موارد مصرف مختلفی دارد كه یكی به عنوان ماده غذایی مقوی به شمار می رود و با توجه به انواع خرما با كیفیت های متفاوت در مواقع نوع مرغوب آن مصرف غذایی داشته و یا اینكه در تهیه نان و كیك و سایر صنایع تولید مواد غذایی خرما های با كیفیت پایین تر مورد استفاده قرار میگیرد از دیگر موارد استفاده از خرما برای مصارف دارویی و طبی از قبیل تهیه سركه الكل و اسید و همچنین از تفاله آن به عنوان خوراك دام استفاده می كنند و به عقیده صاحبنظران امكانات بالقوه و متنوعی برای دیگر مصارف خرما وجود دارد كه هنوز بررسی و شناخته نشده است . محصولات : 1 – الكل 2 – اسید سیتریك 3 – شیره خرما 4 – تفاله خرما 3 روش تولید : 1 – ابتدا خرما با اب مخلوط می گردد این تركیب به نسبت 50 % اب و 50 % خرما می باشد دماب مورد نیاز 25 درجه سانتیگراد می باشد كه در این دما قدرت حلالیت قند بالا رفته و باعث جدا شدن قند خرما می گردد . 2 – با استفاده از یك دستگاه پرس تفاله و هسته خرما از شیره حاصله جدا می گردد كه شیره رقیق خارج شده حاوی 45 % قند می باشد . زمان مورد نیاز این كار 1 تا 2 ساعت پیش بینی می گردد . پس از این مرحله شیره و تفاله تفكیك می گردد . 3 – در اینجا سه مخزن ذخیره شیره رقیق موجود می باشد و شیره های رقیق شده در این مخازن نگهداری می شوند و به دو بخش تقسیم می گردد و قسمتی جهت تولید الكل و بخشی نیز برای تولید شیره غلیظ مورد استفاده می گیرد . 4 4 – در این قسمت فیلتر های تعبیه شده ذرات در شیره خرما را جدا نموده و بدین ترتیب شیره حاصله شفاف می شود . 5 – در این قسمت شیره بدست آمده در دیگهای پخت تحت خلاء قرار می گیرد 2/ 540 میلی متر جیوه و زمان پخت 5 – 75 درجه و فشار 560 – دمای مورد نیاز 80 ساعت می باشد كه غلظت شیره را به 70 % می رساند . 6 – شیره آماده شده در مرحله 5 در مخازنی كه در این قسمت كار گذاشته شده ذخیره می گردد . 7 – در این مرحله قوطی هایی كه برای بسته بندی شیره در نظر گرفته شده شسته و خشك می گردد . 8 – عملیات بسته بندی شیره 5 9 – مخزن رشد مخمر در این بخش میباشد كه با اب و نیترات آمونیم و سایر مواد كمكی جهت تسریع دررشد اضافه میگردد . 10 – در این بخش بوسیله همزن اكسیژن مورد نیاز جهت رشد مخمر تامین می 2 ساعت میباشد . / گردد مدت زمان لازم در یان مرحله 5 11 – در این مرحله شیره رقیق حاصله در مرحله 3 به فرمنتورهایی كه در این قسمت كار گذاشته شده انتقال می یابد و با مخمرهایی كه در این مرحله 9و 10 آماده شده اند مخلوط می گردند . فرمنتورها تمام شرایط لازم برای تخمیر را دارا می باشند ( از قبیل اكسیژن دما و… ) به شیره موجود در فرمنتورها 45 % آب اضافه می شود پس تركیب شیره و آب به نسبت 45 % میباشد و در نهایت در این مرحله مخمرها قند موجود در شیره را به الكل تندیل می كنند و با توجه به اینكه در اینجا 6 رشد مخمر بی هوازی است همزن وجود ندارد الكل بدست آمده در این قسمت دارای 10 % غلظت میباشد و این مرحله مشترك با مرحله تهیه اسید میباشد . 12 – دیگهای تقطیر اولیه در این قسمت كار تقطیر و جدا ساختن اب را انجام میدهند و غلظت الكل به میزان 50 % میرسد . 13 ) مخزن ذخیره الكل بدست آمده ور مرحله قبل 14 – دیگهای تقطیر ثانویه در این قسمت اب موجود در الكل مرحله 12 را كاهش داده و غلظت الكل به 90 % می رسد . 15 – محل ذخیره الكل اماده شده در مرحله 14 16 – در این مرحله الكل در بطری شیشه ای ظرفیت 600 سی سی بصورت اتوماتیك بسته بندی می گردد . 7 -1 سرمایه گذاری ثابت طرح : -1-1 زمین محل اجرای طرح : متراژ زمین قیمت واحد (ریال ) قیمت كل ( میلیون ریال ) 1500 300/000 5000 -2-1 محوطه سازی : ردیف شرح مساحت (مترمربع) هزینه واحد ( ریال ) هزینه كل (میلیون ریال) 50 10/ 1 خاكبرداری و تسطیح 000 5000 150 250/ 2 حصار كشی 000 600 20 20/ 3 فضای سبز ، خیابان كشی 000 1000 جمع 220 -1-3 ساختمانها : ردیف شرح مساحت زیربنا (مترمربع) هزینه واحد هزینه كل (میلیون ریال ) 800 800/ 1 سالن تولید 000 1000 400 800/ 2 انبارها 000 500 3 ساختمان اداری و سرویس ها 120 1/200/000 100 40 1/000/ 4 نمازخانه 000 40 150 1/500/ 5 آزمایشگاه 000 100 30 1/000/ 6 نگهبان و سریدار 000 30 40 500/ 7 تاسیسات و پاركینیگ 000 80 جمع 1580 1800= 220 + ساختمان و محوطه سازی = 1580 8 1-4 : تاسیسات و تجهیزات : ردیف شرح مشخصات فنی هزینه كل (میلیون ریال) 1 برق رسانی(حق انشعاب نصب تابلوها و ترانس كابل كشی و سیم كشی های مربوطه) 120 400Kw 2 آبرسانی(حق انشعاب ولوله گذاری و…) —- 80 3 امتیاز خط تلفن 3 خط با سانترال 10 4 ایمنی واطفا حریق —- 30 5 وسایل سرمایش وگرمایش چیلر 80 6 مخازن ذخیره سوخت و آب —- 20 7 سیستم بخار: براورد تعدادوظرفیت دیگهای بخار 2 عدد 40 8 تهویه و هوای فشرده —- 20 جمع 400 9 1-5 – ماشین الات وتجهیزات و وسایل آزمایشگاهی: ردیف نام ماشین آلات وتجهیزات و وسایل ازمایشگاهی تعداد هزینه واحد (ریال ) هزینه كل (میلیون ریال) 80 80/000/ 1 مخلوط كن خرما 000 1 75 75/000/ 2 پرس حلرونی 000 1 50 50/00/ 3 خشك كن تفاله و هیتر 000 1 60 60/000/ 4 آسیاب و پرس تفاله 000 1 80 40/000/ 5 مخزن ذخیره شیره رقیق 000 2 34 17/000/ 6 فیلتر مكانیكی 000 2 46 23/000/ 7 دیگ تغلیظ تحت خلاء 000 2 80 40/000/ 8 مخزن ذخیره شیره غلیظ 000 1 60 60/000/ 9 پركن قوطی 1 كیلو گرمی 000 1 30 30/000/ 10 مخزن تهیه مخمر 000 1 60 30/000/ 11 مخزن رشد مخمر 000 2 300 100/000/ 12 فنتور الكل 000 3 800 800/000/ 13 فنتور اسید سیتریك 000 1 30 30/000/000 1 % 14 مخزن ذخیره الكل 60 40 40/000/000 1 % 15 مخزن ذخیره الكل 95 50 50/000/000 1 600 cc 16 دستگاه بسته بندی شیشه الكل 160 40/000/ 17 دیگ تقطیر اولیه و ثانویه 000 4 160 40/000/ 18 برج تقطیر اولیه و ثانویه 000 4 160 40/000/ 19 كندانسور اولیه و ثانویه 000 4 45 45/000/ 20 فرمنتور ثانویه اسید سیتریك 000 1 جمع 2400 10 -1-6 وسایط نقلیه ووسایل حمل ونقل داخل كارخانه : ردیف شرح تعداد هزینه واحد (ریال ) هزینه كل (میلیون ریال) 90 90/000/ 1 وانت نیسان 000 1 جمع 90 -1-7 تجهیزات اداری وكارگاهی ردیف شرح هزینه كل (میلیون ریال ) 1 لوازم اداری (میز- صندلی – فایل – گوشی تلفن و…) 20 2 لوازم آشپزخانه 20 3 ابزار آلات كارگاهی ( درصورت نیاز) 10 جمع 50 -1-8 هزینه های قبل از بهره برداری : ردیف شرح هزینه كل (میلیون ریال ) 1 تهیه طرح ونقشه های مربوطه 50 2 اخذ مجوز تاسیس وسایر مجوزها 30 3 حقوق ودستمزد نگهبان در دوره سازندگی 96 4 راه اندازی آزمایشی ( معادل ده روز مواد اولیه- سوخت و انرژی ودستمزد 194 جمع 317 11 جدول هزینه های ثابت طرح : ردیف شرح هزینه كل (میلیون ریال ) 1 زمین 1500 2 محوطه سازی و ساختمان 1800 3 تاسیسات وتجهیزات 400 4 وسایط نقلیه 90 5 ماشین الات و تجهیزات 2400 6 تجهیزات اداری وكارگاهی 50 7 متفرقه و پیش بینی نشده 360 8 هزینه های قبل از بهره برداری 370 جمع 6970 12 -2 هزینه های جاری طرح 1-2 – مواد اولیه وبسته بندی : ردیف مواداولیه وبسته بندی مصرف سالیانه واحد هزینه واحد به ریال هزینه كل (میلیون ریال) 3000 1/000/ 1 خرمای درجه 3000 3 تن 000 600 با cc 2 بطری .و شیشه اتیكت 500/000 عدد 250 500 3 قوطی 1 كیلوگرمی با اتیكت 000600 عدد 600 1000 6 عدد 6 1000 / 4 كیسه 50 كیلوگرمی 000 50 عدد 34 680 / 5 كارتن 24 تایی 000 10 50/000 Ky 6 گاز متیل بروماید 200 7 مواد كمكی ( اسید سولفوریك سولفات آمونیم نیترات آمونیم دیگر مخمرها 100 – —- —- —- جمع 4000 13 2-2 – حقوق ودستمزد پرسنل غیر تولیدی: ردیف شرح تعداد حقوق ماهیانه (ریال ) حقوق سالیانه (میلیون ریال) 48 4/000/ 1 مدیر عامل 000 1 30 2/500/ 2 كارشناس اداری مالی 000 1 48 2/000/ 3 نگهبان و سرایدار 000 2 24 2/000/ 4 راننده و كار پرداز 000 1 24 2/000/ 5 منشی 000 1 147 —- جمع 6 مزایا وپاداش وحق بیمه كارفرما (معادل 70 % جمع حقوق) 122 جمع كل 296 2-3 – حقوق ودستمزد پرسنل تولیدی: ردیف شرح تعداد حقوق ماهیانه (ریال ) حقوق سالیانه (میلیون ریال) 36 3/000/ 1 مدیر تولید 000 1 33 2/750/ 2 سرپرست فنی 000 1 150 2/500/ 3 كارگر ماهر 000 5 360 2/000/ 4 كارگر ساده 000 15 579 — —- جمع 22 مزایا وپاداش وحق بیمه كارفرما (معادل 70 % جمع حقوق) 405 جمع كل 984 جمع كل حقوق ومزایای پرسنل : 1280 =296 + تولیدی + غیر تولیدی = 984 14 2-4 – هزینه سوخت وانرژی ردیف شرح واحد مصرف سالیانه هزینه واحد (ریال) هزینه كل (میلیون ریال) 650 1300 500/ 1 برق مصرفی كیلو وات ساعت 000 10 500 26/ 2 آب مصرفی متر مكعب 000 سوخت مصرفی : 34 200 17/ 3 گازوئیل لیتر 000 6 800 7/ 4 بنزین لیتر 500 جمع 700 -2-5 استهلاك و تعمیر و نگهداری : ردیف شرح ارزش داریی استهلاك تعمیرو نگهداری (میلیون ریال) درصد مبلغ درصد مبلغ 1 ساختمان 36 2 180 10 1800 2 تاسیسات 20 5 48 12 400 3 وسایط نقلیه 9 10 18 20 90 4 ماشین آلات وتجهیزات 120 5 240 10 2400 5 تجهیزات اداری 5 10 10 20 50 190 — جمع 496 15 جدول هزینه های جاری طرح ردیف شرح هزینه كل (میلیون ریال ) 1 مواد اولیه وبسته بندی 4000 2 حقوق و دستمزد 1280 3 سوخت و انرژی 700 4 تعمیر ونگهداری 190 5 استهلاك 496 6 هزینه اداری وفروش ( 1% فروش) 95 7 پیش بینی نشده 339 جمع 7100 جدول هزینه های ثابت ومتغیر تولید ردیف شرح هزینه هزینه ثابت هزینه متغیر (میلیون ریال) درصد مبلغ درصد مبلغ 1 مواد اولیه وبسته بندی 4000 100 0 0 4000 2 حقوق ودستمزد كاركنان تولیدی 295 30 689 70 984 3 سوخت وانرژی 560 80 140 20 700 4 تعمیر ونگهداری 152 80 38 20 190 5 بیمه كارخانه (دودرهزار سرمایه ثابت) 0 0 13 100 13 6 پیش بینی نشده 206 65 111 35 317 7 استهلاك 0 0 496 100 496 5213 —- 1487 — جمع 6700 16 سرمایه در گردش: ردیف شرح هزینه كل (میلیون ریال ) 1 مواد اولیه ( 2 ماه مواد اولیه وبسته بندی) 667 2 تنخواه گردان ( 20 روز هزینه تولید بجز هزینه مواد وبسته بندی) 183 جمع 850 جدول سرمایه گذاری هزینه های ثابت طرح جمع (میلیون ریال) سرمایه گذاری ثابت 6600 هزینه های قبل از بهره برداری 370 سرمایه در گردش 850 جمع 7820 17 -3 ظرفیت تولید : 1260 تن 7 ریل /500/ -4 قیمت فروش واحد : 000 -5 فروش كل : 9450 میلیون ریال 5ریال /300/ -6 قیمت تمام شده هر واحد تولید : 000 -7 محاسبه نقطه سربه سر : هزینه متغیرتولید- فروش)/هزینه ثابت تولید} )}× درصد نقطه سربه سر= 100 { 1487 ÷( 9450 – 5213 )}×100= %35 -8 میزان فروش در نقطه سربه سر : فروش در نقطه سر به سر={(فروش كل / هزینه متغیر)- 1} / هزینه ثابت تولید 1487 ÷{1-( 5213 ÷ 9450 )}= 3317 9450 = هزینه تولید- فروش كل – 6700 = -9 سود ناویژه : 2750 -10 محاسبه سود ویژه : سود ناویژه : 2750 كسر می شود هزینه های عملیاتی : ( حقوق ودستمزد پرسنل اداری ( 296 ( هزینه اداری وفروش ( 95 ( هزینه های عملیاتی ( 391 18 سود عملیاتی 2359 كسر میشود هزینه های غیر عملیاتی شامل: ( استهلاك هزینه های قبل از بهره برداری (دوساله ) ( 185 سود ویژه قبل از كسر مالیات 2174 -11 نرخ برگشت سرمایه : ÷ سرمایه گذاری ثابت ×100 = ( 2174÷6600) ×100 = %33 سودویژه -12 دوره برگشت سرمایه: 37 ماه بسمه تعالی وزارت تعاون معاونت طرح وبرنامه دفتر امور اقتصادی وتسهیلات بانكی طرح توجیهی تولید 300000لیتر الكل ازخرماظرفیت اسید سیتریک 60000 لیتر تفاله خرما 300 تن خلاصه طرح : موضوع طرح : تولید الكل از خرما نوع تولیدات وظرفیت : 300 تن الكل 60 تن اسید سیتریك 600 تن شیره خرما و 300 تفاله تعداد شاغلین : 28 مشخصات سرمایه گذاری طرح (ارقام به میلیون ریال) سرمایه گذاری كل طرح : 7820 سرمایه گذاری ثابت : 6600 سرمایه در گردش : 850 در آمد سالیانه: 9450 سود ویژه : 2174 دوره بازگشت سرمایه : 37 ماه نرخ باز دهی سرمایه : 33.2 مقدمه :خرما موارد مصرف مختلفی دارد كه یكی به عنوان ماده غذایی مقوی به شمار میرود و با توجه به انواع خرما با كیفیت های متفاوت در مواقع نوع مرغوب آنمصرف غذایی داشته و یا اینكه در تهیه نان و كیك و سایر صنایع تولید مواد غذاییخرما های با كیفیت پایین تر مورد استفاده قرار میگیرد از دیگر موارد استفاده ازخرما برای مصارف دارویی و طبی از قبیل تهیه سركه الكل و اسید و همچنین از تفالهآن به عنوان خوراك دام استفاده می كنند و به عقیده صاحبنظران امكانات بالقوه ومتنوعی برای دیگر مصارف خرما وجود دارد كه هنوز بررسی و شناخته نشده است .محصولات :1 – الكل 2 – اسید سیتریك 3 – شیره خرما 4 – تفاله خرما3روش تولید :1 – ابتدا خرما با اب مخلوط می گردد این تركیب به نسبت 50 % اب و 50 % خرمامی باشد دماب مورد نیاز 25 درجه سانتیگراد می باشد كه در این دما قدرتحلالیت قند بالا رفته و باعث جدا شدن قند خرما می گردد . 2 – با استفاده از یك دستگاه پرس تفاله و هسته خرما از شیره حاصله جدا می گرددكه شیره رقیق خارج شده حاوی 45 % قند می باشد . زمان مورد نیاز این كار 1 تا 2ساعت پیش بینی می گردد . پس از این مرحله شیره و تفاله تفكیك می گردد . 3 – در اینجا سه مخزن ذخیره شیره رقیق موجود می باشد و شیره های رقیقشده در این مخازن نگهداری می شوند و به دو بخش تقسیم می گردد و قسمتیجهت تولید الكل و بخشی نیز برای تولید شیره غلیظ مورد استفاده می گیرد .4 – در این قسمت فیلتر های تعبیه شده ذرات در شیره خرما را جدا نموده و بدینترتیب شیره حاصله شفاف می شود . 5 – در این قسمت شیره بدست آمده در دیگهای پخت تحت خلاء قرار می گیرد2/ 540 میلی متر جیوه و زمان پخت 5 – 75 درجه و فشار 560 – دمای مورد نیاز 80ساعت می باشد كه غلظت شیره را به 70 % می رساند . 6 – شیره آماده شده در مرحله 5 در مخازنی كه در این قسمت كار گذاشته شدهذخیره می گردد . 7 – در این مرحله قوطی هایی كه برای بسته بندی شیره در نظر گرفته شده شستهو خشك می گردد . 8 – عملیات بسته بندی شیره59 – مخزن رشد مخمر در این بخش میباشد كه با اب و نیترات آمونیم و سایر موادكمكی جهت تسریع دررشد اضافه میگردد . 10 – در این بخش بوسیله همزن اكسیژن مورد نیاز جهت رشد مخمر فراهم میگردد گردد مدت زمان لازم در یان مرحله 11 – در این مرحله شیره رقیق حاصله در مرحله 3 به فرمنتورهایی كه در این قسمت كار گذاشته شده انتقال می یابد و با مخمرهایی كه در این مرحله 9و 10آماده شده اند مخلوط می گردند . فرمنتورها تمام شرایط لازم برای تخمیر را دارامی باشند ( از قبیل اكسیژن دما و… ) به شیره موجود در فرمنتورها 45 % آب اضافهمی شود پس تركیب شیره و آب به نسبت 45 % میباشد و در نهایت در این مرحله مخمرها قند موجود در شیره را به الكل تندیل می كنند و با توجه به اینكه در اینجا6رشد مخمر بی هوازی است همزن وجود ندارد الكل بدست آمده در این قسمتدارای 10 % غلظت میباشد و این مرحله مشترك با مرحله تهیه اسید میباشد . 12 – دیگهای تقطیر اولیه در این قسمت كار تقطیر و جدا ساختن اب را انجاممیدهند و غلظت الكل به میزان 50 % میرسد . 13 ) مخزن ذخیره الكل بدست آمده ور مرحله قبل 14 – دیگهای تقطیر ثانویه در این قسمت اب موجود در الكل مرحله 12 را كاهشداده و غلظت الكل به 90 % می رسد . 15 – محل ذخیره الكل اماده شده در مرحله 1416 – در این مرحله الكل در بطری شیشه ای ظرفیت 600 سی سی بصورتاتوماتیك بسته بندی می گردد .7